SMART Board support
Kontakta oss så hjälper vi dig

info@netsmart.se

Ladda hem SMART Notebook, skapa konto och aktivera SMART mjukvara, hur gör man?

 

Ladda hem SMART Notebook >>

  Ladda hem SMART Notebook och SMART Learning Suite

  Till dig som är lärare:

  Skapa personligt SMART Konto

  Se filmerna 1 och 2 nedan hur du skapar ett personligt SMART konto och aktiverar SMART mjukvaror i SMART Admin Portal för att sedan kunna logga in och arbeta på alla skärmar och datorer, både på arbetet och hemma.

  Ladda hem lathund om SMART Learning Suite >>

  Till dig som är administratör:

  Administrera licensen i SMART Admin Portal

  Se filmerna 3 - 6 nedan hur du hämtar och administrerar licenserna i SMART Admin Portal, hur du lägger till administratör till portalen och hur du auto-synkroniserar lärarnas konton till Microsoft eller Google,


  Ladda hem skriftlig instruktion om SMART Admin Portal >> Pdf, 909 kB.

  1: Hur du aktiverar SMART Notebook

  2: Skapa ditt personliga SMART konto

  3. Hämta och aktivera licensen i SMART Admin Portal

  4. Lägg till och ta bort administratör i SMART Admin Portal

  5. Auto-synkronisera lärares konton med Google

  6. Auto-synkronisera lärares konton med Microsoft

  7. Installera SLS-appen i Google Drive

  Pedagogisk support

  SMARTKlubben

  Netsmarts användarförening för pedagoger med lektionsbank, instruktionsfilmer, tips & trix:


  SMARTKlubbens användarforum

  Välkommen till SMARTKlubbens användarforum på Facebook där du kan ställa dina frågor och dela erfarenheter med andra pedagoger som använder SMART Board och SMART Learning Suite.


  SMARTKlubben i sociala medier

  Håll dig uppdaterad, följ oss i sociala medier!


  Teknisk support

  Din SMART återförsäljare ger dig teknisk support

  Våra SMART ackrediterade återförsäljare utbildas fortlöpande av oss på Netsmart för att säkerställa att du som kund får ett professionellt bemötande i alla led, från valet av produkter och utbildning till installation och teknisk support. Netsmart har ett nära samarbete med tillverkaren SMART Technologies för att supportera våra ackrediterade återförsäljare och tekniker.


  Hitta serienumret på din SMART Board

  Det är alltid bra att uppge serienumret på produkten frågan gäller.

  Du hittar serienumret här:

  • SMART Board tavla - i nedre högra hörnet på tavlan, på ramens utsida
  • SMART Board skärm - på undersidan av skärmen, i det högra hörnet
  • SMART Interaktiv projektor - på ovansidan av projektorn

  Välkommen Pdf, 12 MB. till SMARTKlubben

  På SMARTKlubben finns lektionsbank med fria lektioner, instruktionsfilmer, webinarier och mycket mer som gör det enkelt att komma igång!

  Kostnadsfritt och öppen för alla.


  Bli medlem i SMARTKlubben

  FAQ - Vanliga frågor:

  Nej, det behöver inte kosta pengar att arbeta i SMART Notebook.


  Om du vill arbeta i gratisversionen av SMART Notebook kan du välja att ladda hem provversionen av mjukvaran. Under 45 dagar får du då tillgång till hela SMART Learning Suite med alla mjukvaror och funktioner. Efter 45 dagar försvinner en del av funktionerna, men du kan arbeta vidare i en begränsad version, SMART Notebook Basic.


  Läs om SMART Notebook Basic här >>


  Ladda hem provversionen av SMART Notebook här >>

  Ladda hem mjukvaran SMART Notebook här >>


  Välj om du har Windows eller Mac.

  När du laddar hem SMART Notebook får du även tillgång till hela SMART Learning Suite inklusive SLS Online, SMART respons och interaktiva aktiviteter (fd SMART lab).

  Energy Star är ett certifikat som delas ut av U.S. Environmental Protection Agency and Department of Energy till produkter som uppfyller stränga krav på låg energiförbrukning. SMART Board iQ och SMART Board Pro har en mycket lägre energiförbrukning än skärmar från andra leverantörer. Dels drar SMART Board iQ och SMART Board Pro mindre när den används, dels är det möjligt att aktivera närvarosensorer som gör att skärmen går ner i viloläge när rummet är tomt. Förutom att en låg energiförbrukning gagnar en hållbar utveckling innebär det att man under en fem-årsperiod får lägre driftskostnader på mellan 1500 kr - 5000 kr.

  SMART Board tavlor

  Ofta räcker det med att torka av skärmen med en trasa fuktad med rent vatten. Om det inte räcker kan man använda whiteboardrengöring eller fönsterputs. Spreja inte direkt på SMART Board utan spreja på en mjuk trasa som du sedan använder för att putsa tavlan med. Det får inte rinna ner rengöringsmedel i pennfacket där det finns elektronik.


  SMART Board skärmar

  Ofta räcker det med att torka av skärmen med en trasa fuktad med rent vatten. Om det inte räcker kan man använda rengöringsmedel anpassad för skärmar eller fönsterputs. Spreja inte direkt på SMART Board utan spreja på en mjuk trasa som du sedan använder för att putsa tavlan med. Det får inte rinna ner rengöringsmedel i pennfacket där det finns elektronik.

  På SMART Board 600-serien:

  Om ni upplever att pennorna inte fungerar till er tavla, kontrollera då om det ligger smuts i pennfacket. Det finns nämligen rörelsesensorer i pennfacket som känner av att ni lyfter er penna. Ligger det damm för sensorn så förstår inte tavlan att ni lyft en penna.

  På alla SMART Board:

  Kontrollera att USB-kabeln mellan SMART Board och dator är korrekt kopplad och att den inte glappar.

  Om ditt pennfack lyser rött, orange eler blinkar grönt, läs artikeln nedan ”Vad betyder färgerna på statuslampan på mitt pennfack?”

  Tabellen gäller SMART Board tavlor i 600-serien och 800-serien. De fungerar på samma sätt men istället för att strömknappen blinkar har 800-serien en separat lampa för att indikera fel.

   

  Tabell: Vad betyder färgerna på statuslampan på mitt pennfack?

  Lampa

  Status

  Förklaring/Åtgärd

  AV

  Saknar ström

  Datorn kan vara avstängd eller så är kabeln frånkopplad från datorn på en 600 tavla. På 800 måste ni kontrollera strömkabel och/eller projektorn.

  Lyser grönt

  Tavlan fungerar

  Inget behövs göras.

  Blinkar grönt

  SMART produktdrivrutiner är inte installerade eller körs inte.

  Ladda ner produktdrivrutinerna.

  Lyser rött

  Tavlan får ström men har ingen kontakt med datorn

  Kontrollera vad det står i SMART:s kontrollpanel på datorn eller kontakta tekniker.

  Orange
  (600-serien)

  Kontroller behöver göra en återställning

  Återställ igenom att trycka på “reset” knappen i minst tre sekunder. (Kontakta tekniker om ni inte hittar den)

  Blinkar orange (600-serien)

  Firmware uppgraderas

  Vänta tills uppdateringen är klar.

   

  Troligen har någon kommit åt tavlan/skärmen eller så har ni nyligen haft service på den. Det krävs en kalibrering och orientering av din SMART Board. Se artikel nedan ”Hur kalibrerar jag min SMART Board?”

  Det finns många olika sätt att kalibrera tavlan, men gemensamt för alla tavlor är att du kan klicka på den

  lilla Notebook-ikonen längst ner till höger på din datorskärm och välja Rikta. (På en Mac finns ikonen oftast uppe till höger på skärmen). Följ sedan instruktionerna på SMART Board till kalibreringen är klar. Om du inte hittar Notebook-ikonen läs nedan artikel "Jag hittar inte Notebook-ikonen längst ner till höger på min datorskärm".

  Om det finns en liten vit pil nere i listen på din datorskärm, klicka på den och se om ikonen ligger där. Då kan du klickdra ner den till listen.

  Om ikonen inte finns under pilen klickar du istället på START-flaggan längst ner till vänster på din datorskärm. Skrolla ner till mappen som heter SMART Technologies. Klicka sedan en gång på det som heter SMART System-menu. Nu hittar du Notebook-ikonen antingen i listen längst ner till höger på din datorskärm eller under den lilla vita pilen (se ovan).

  Aktivera SMART Ink genom att klicka på START-flaggan nere i vänstra hörnet på datorskärmen, skrolla ner till mappen som heter "SMART Technologies" och klicka sedan på "SMART-inställningar". I pop up-rutan som öppnas klickar du på "SMART Ink-inställningar" och bockar sedan i rutan "Starta SMART Ink när du loggar in".

  Vissa hemsidor och webbläsare stöds inte fullt ut av SMART Ink. Kontrollera detta.

  Om tavlan inte lyser fast grönt tar du kontakt med din SMART ackrediterade återförsäljare.

  Om din projektor inte startar och dess ledlampor lyser eller blinkar så bör ni alltid kontakta er SMART ackrediterade återförsäljare för felsökning. Lamporna indikerar att det är fel på projektorn och en tekniker kan läsa av vad det innebär. En kombination som kan vara bra att komma ihåg även för användare är att när strömlampan lyser orange och diagnostiklampan blinkar rött är det troligen lampan som är trasig och det kan då räcka med att byta ut denna.

  • SMART Board tavla - i nedre högra hörnet på tavlan, på ramens utsida
  • SMART Board skärm - på undersidan av skärmen, i det högra hörnet
  • SMART Interaktiv projektor - på ovansidan av projektorn

  Om du har ställt in skärpan på projektorn och du fortfarande upplever att bilden är otydlig eller att det lyser dåligt kan det vara dags att byta lampa på projektorn, alternativt byta kabel. Ring och be din SMART ackrediterade återförsäljare om råd och hjälp.

  Du måste rikta din projektor bättre och eventuellt ändra upplösning på din dator. Bilden ska täcka hela din SMART Board och följa den kant i kant. Om du inte får till det ringer du till din SMART ackrediterade återförsäljare och ber om hjälp.